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To: Emergency Medical Service Provider Service Directors  

From: Wisconsin EMS Section 

 
Emergency Medical Responder Certification Update 

 

Recent changes in Wis. Stat. ch. 256 modify the process for Emergency Medical Responder (EMR) certification. 
These new changes to the statute remove the National Registry of Emergency Medical Technicians (NREMT) 
examination requirement and change the way military education is determined for individuals affiliated with 
service providers. New EMR certification applications are available to comply with the statute changes.  

Updated requirements for initial EMR certification 

The NREMT examination process is no longer required for EMR certification. Individuals must meet all the 
requirements of Wis. Stat. § 256.15(8)(b) and Wis. Admin. Code § DHS 110.06 not related to NREMT to be 
eligible for EMR certification. The following criteria must be fulfilled, completed, or documented by the 
individual applying as part of the EMR application: 

• The individual creates or has an active E-Licensing account in the Wisconsin E-Licensing system. 
• The individual is 18 years of age or older. 
• The individual is capable of performing the actions authorized by the department in the Wisconsin 

scope of practice for an emergency medical responder.  
• The individual has successfully completed training in the applicable Wisconsin curriculum within the 

24 months immediately preceding submission of the application to the department for an initial 
license or certificate.  

o Applicants will be asked to select their EMR course based on the Wisconsin EMR curriculum 
at a Wisconsin EMS Training Center and enter the course end date. 

• The individual has successfully completed a cardiopulmonary resuscitation (CPR) course within the 
last two years at the health care professional level by a CPR organization specified under Wis. Admin. 
Code § DHS 110.17(1).   

o Applicants will be asked to select the CPR organization specified under Wis. Admin. Code § 
DHS 110.17(1), provide the expiration date of their CPR, and upload a current copy of their 
CPR document. 

• Individuals who answer "yes" to any criminal history questions in their applications must submit 
documentation for each conviction, offense, or charge. Details on the type of documentation are 
provided in the application. 

Updated process for military trained EMR applicants 

https://docs.legis.wisconsin.gov/statutes/statutes/256/
https://docs.legis.wisconsin.gov/statutes/statutes/256/15/8/b
https://docs.legis.wisconsin.gov/code/admin_code/dhs/110/110/ii/06
https://www.wi-emss.org/lms/public/portal#/login
https://www.wi-emss.org/lms/public/portal#/login
https://www.dhs.wisconsin.gov/ems/licensing/scope.htm
https://www.dhs.wisconsin.gov/ems/licensing/scope.htm
https://www.dhs.wisconsin.gov/ems/training/centers.htm
https://docs.legis.wisconsin.gov/code/admin_code/dhs/110/110/iii/17/1
https://docs.legis.wisconsin.gov/code/admin_code/dhs/110/110/iii/17/1
https://docs.legis.wisconsin.gov/document/administrativecode/DHS%20110.17(1)
https://docs.legis.wisconsin.gov/document/administrativecode/DHS%20110.17(1)
https://www.dhs.wisconsin.gov/ems/licensing/suspension.htm
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The EMS Section is releasing an application specific to applicants affiliated with a service provider seeking 
certification based on military training. For applicants affiliated with a service provider, determination of 
whether the applicant’s military education, training, and experience is relevant is solely within the discretion of 
the service. The Department of Health Services will not complete an independent review of the applicant’s 
training, education, or experience. The applicant will identify the service provider they are affiliated with as part 
of the application. The service director for that service provider will receive a form through E-Licensing to 
document the service provider’s determination on the applicant’s military education, training, and experience. If 
the service director will not sign off on an applicant’s military training, education, or experience, the applicant 
may apply using the general EMR application. The applicant will still need to meet the other eligibility 
requirements for EMR certification described above, not pertaining to education and training. 

Applicants applying for EMR certification on the basis of relevant education, training, and experience in 
connection with military service who are not affiliated with an ambulance service or emergency medical service 
program must use the general EMR application. 

Questions on EMS certification or licensure should be directed to dhsemssmail@dhs.wisconsin.gov. 
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