
 

 

                       DQA CODE QUESTION AND ANSWER  
    Q&A 99-3    Medical Gas Cylinder Storage 

               
This response is issued to provide general guidance to designers, facilities, and DQA regulators in Wisconsin.  Individual situations 
may be considered, so contact the assigned DQA regulator.  DQA reserves the right to revise any and all responses since the codes, 
standards, and conditions used to formulate this answer are subject to change.  Nothing in this response can be construed as a 
waiver or variance.  This response does not supersede or waive plan review authority. 

1. Question   
How many medical gas oxygen cylinders can be stored in various locations? 

 
2. Code Quotation   

NFPA 99 (1999 edition) Medical gas storage greater than 3000 cubic ft 

 8-3.1.11.1 and 4-3.1.1.2:  (paraphrased) Medical gases greater than 3,000 cubic feet must be stored in a separate 
room, with 1-hour fire rated walls and 45 minute doors.  The room must be vented to the outside or with a dedicated 
mechanical ventilation system.  Electrical fixtures shall be located 5 ft above finish floor.  Ignition sources are prohibited 
within the storage space (for example: smoking, heating elements, and other sources of ignition). 

     NFPA 99 (1999 edition) Medical gas storage under 3000 cubic ft  

8-3.1.11.2 (paraphrased): Stored outdoors or enclosed in a noncombustible room with lockable doors.  Oxidizing gases 
must be separated from combustibles (5 ft if the space is sprinkled or 20 ft if not sprinkled) or may be kept in a 30 min 
rated enclosed flammable liquid storage cabinet.  Electrical fixtures shall be located 5 ft above finish floor and ignition 
sources are prohibited within the storage space. 

 4-3.1.1.2 (c): Doors shall be provided with 72in2 of total free area and not open onto an egress corridor.  If the louvered 
  area can not be provided, a dedicated mechanical ventilation system is required.  

NFPA 99 (1999 edition), 8-6.2.5:  (paraphrased) Transferring liquid oxygen must be performed within a 1 hour rated construction, 
is mechanically ventilated, sprinkle protected, has ceramic or concrete flooring, and signage concerning no smoking 
and the nature of the hazard.  Electrical fixtures shall be located 5 ft above finish floor.  Ignition sources are prohibited 
within the storage space.  Compressed Gas Association (CGA) Pamphlet P-2.7-2000 sections 5.3 and 6.1, state that 
oxygen use shall be at least 5 feet away from ignition sources, including electrical appliances. 

CMS S&C Memo 07-10 permits 300 cubic ft of medical gas based upon the NFPA 99 (2005 edition), 9.4.3.  Oxygen may be kept 
in each smoke compartment for routine operational usage.  This amount is not considered storage.  Cylinders must be 
secured from falling and may be placed in nurse stations, alcoves, or other spaces that do not present an egress 
obstruction. 

3.    Response 
a. Immediate Use – Clinician medical orders permit patients / residents to have direct and immediate access to medical 

gases based upon a PRN (pro re nada) or “as needed” order.  Daily usage quantities are not subject to the storage 
requirements above yet are subject to the ignition source spacing requirements, fall protection precautions, not obstruct 
egress routes, and any other manufacturer requirements. 

b. Operational Supply – 300 cubic feet or less of compressed gas (12 E-size cylinders).  See CMS S&C Memo 07-10 and 
NFPA 99 (2005 edition) section 9.4.3 for specific requirements. 

c. Unit Storage – 3,000 cubic feet or less of compressed gas (120 E-size, or 12 M-size cylinders). See NFPA 99 (1999 
edition) sections 8-3.1.11.2 and 4-3.1.1.2 (c) for specific requirements. 

d. Central Storage – Greater than 3,000 cubic feet of compressed gas has no limit on the number of cylinders stored as 
long as the space meets the requirements of NFPA 99 (1999 edition) sections 8-3.1.11.1 and 4-3.1.1.2. 

e. Liquefied Oxygen – No limit on the number of liquid storage vessels as long as the space meets the requirements of 
NFPA 99 (1999 edition) 8-6.2.5.  Interior space needs to accommodate proper maneuvering and operational space with 
the door closed.  

f. Bulk Oxygen - Storage of 50,000 cubic feet or more of oxygen must follow NFPA 50 (1999) for bulk storage.  
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