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Electronic Signatures on Health Care Documents 

 
 
The Division of Quality Assurance (DQA) is sending this information to DQA regulated 
providers for their information and use. 
 
Background 
 
With the development of electronic recordkeeping, various options exist to electronically obtain 
and store a health care patient’s or resident’s signature for necessary documents.  For example: 
 

 The patient or resident could sign a paper document that is scanned and placed into the 
patient’s or resident’s electronic file.   

 The patient or resident could sign a touchpad signature device, similar to when a person 
makes a credit card purchase.  The use of the signature pad produces a graphic image of 
the person’s signature.   

 The patient or resident could independently access his/her electronic record, using a 
unique User ID and password via a sequence of entries, enter a mark that she/he adopts as 
his/her signature.   
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Question 
 
Is there a need for a patient or resident to sign a hard copy release for electronic health care 
records?  If so, must the entity retain the hard copy after scanning the hard copy and 
incorporating the document into the electronic record?   
 
Answer 
 
A hard copy release is not required.  If a paper (hard copy) release is used, a scanned copy may 
be substituted as the “original” for retention/ recordkeeping purposes.  Wis. Stat. § 137.15 
provides for legal recognition of electronic records, signatures and contracts.  The statute 
specifically recognizes the legal effect and enforceability of signatures and contracts in electronic 
format.  The statute recognizes electronic records as satisfying laws that require a record to be in 
writing, as well electronic signatures as satisfying laws that require a signature.   
 
Wis. Stat. § 137.11(8) defines "Electronic signature" to include “an electronic sound, symbol, or 
process attached to or logically associated with a record and executed or adopted by a person 
with the intent to sign the record.”  Thus, an electronic signature could be created by scanning a 
signed document and including the scanned image in the electronic record, including the image 
from a touchpad signature device, or the entry of a “signature” via use of the consumer’s adopted 
image, symbol or pin number.   
 
Summary 
 
The Wisconsin Statutes recognize the legal effect of electronic signatures and records in 
transactions where the parties have agreed to conduct the transaction by electronic means.  In 
such transactions, there is not a need for a patient or resident to sign a hard copy or paper 
document.  A binding informed consent health care release may be executed electronically in 
Wisconsin.   
 
There appears to be no legal requirement for an entity to create and retain a hard or paper copy of 
an electronically signed release.  Entities, however, may have their own policy rationales for 
retaining copies.  A bona fide electronic or hard copy backup is required for all providers.  Even 
if not required, back-up alternatives would represent best practice to preserving or protecting 
resident or patient information. 
 
Under the Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA) and the Health 
Information Technology for Economic and Clinical Health (HITECH) Act, covered entities must 
implement policies and procedures for authentication and integrity of electronically stored health 
information.  For information regarding HIPAA and HITECH requirements, visit the U. S. 
Department of Health and Human Services health information privacy websites at: 
http://www.hhs.gov/ocr/privacy/ and 
http://www.hhs.gov/ocr/privacy/hipaa/administrative/enforcementrule/hitechenforcementifr.html 
 
If you have question about this information, please contact Dinh Tran, DQA Social Services 
Consultant at (608) 266-6646 or via email at dinh.tran@dhs.wi.gov 
 
 


